Fornborgen vid Predikstolen och projektet Natur Kultur i Hågadalen

Naturskyddsföreningen presenterar projektet på sin hemsida. 

Projektet Natur och kultur i Hågadalen – Uppsala Naturskyddsförening (naturskyddsforeningen.se)

Anm: Se uppdatering 2023-08-27: https://uppsala.naturskyddsforeningen.se/wp-content/uploads/sites/176/2023/08/Natur-och-kultur-i-Hagadalen_samlad-information-om-projektet.pdf

En insändare i UNT 26 oktober 2022 handlade också om projektet:

"Hågadalen-Nåstens naturreservat är en tillgång för oss Uppsalabor. Här ryms både orörd skogsmark och ett kulturlandskap. Undertecknade föreningar anser att skötseln av kulturmiljöerna i reservatet är eftersatt. Landskapet växer igen på grund av frånvaron av bete och många kulturminnen längs Hågadalen är försummade. Vi har därför startat en dialog med kommunens reservatsförvaltare, Länsstyrelsen och Upplandsmuseet.

Hittills har vi haft två dialogmöten och en fältvandring och framfört följande synpunkter:

Kvarnen och forsen vid Kvarnbo bör ses som en kulturmiljö som bör hållas öppen. Vi anser att forsen bör hållas någorlunda fri från fallna träd som blockerar vattenflödet och det gäller även murverken intill kvarnen.

Åravinen mellan Kvarnbo och Flogsta som tidigare var nästan helt fri från högre vegetation har växt igen med slånsnår. Vi anser att slånsnåren bör reduceras och ansträngningar göras för att få igång bete på nytt.

Nordväst om Brukshundsklubben finns två åkerholmar med ett mindre gravfält och rester av odlingsterasser. Åkerholmarna har blivit igenväxta och det gäller även passagerna mellan åkerholmarna upp mot Pattons hage. Vi anser att gravfältet bör befrias från högre vegetation och att passagerna öppnas upp. Någon av våra föreningar kan kanske vara fornminnesfadder för gravfältet?

Ovanför Predikstolen, finns resterna av en fornborg som hittills inte fått sin rättmätiga plats i historieskrivningen och inte lyfts fram som ett besöksmål. Nyare arkeologiska utgrävningar visar att fornborgen är från bronsåldern och alltså samtida med Hågahögen. Vi anser att borgruinen bör lyftas fram och kopplas till Hågahögen. Idag skyltas fornborgen summariskt nedanför Predikstolen. Vi anser att fornborgen främst bör skyltas från den mer lättillgängliga norra sidan, där murresterna är tydligast och ingången låg. En sträcka av muren runt ingången bör befrias från vegetation så att en siktlinje öppnas. En informationstavla bör sättas upp här och kartan i reservatsbroschyren och vid reservatets p-platser måste visa borgens placering.

Slutligen har vi påpekat att skyltningen och vägvisningen till kulturminnen inom reservatet är otillräcklig. Inte ens Hågahögen har en anpassad informationstavla. Upplandsmuseet har givit ut en ny bok om Hågahögen med omnejd. Med dess uppdaterade fakta som grund är en informationstavla på gång, enligt museet. Det lovar gott.

Vi har initialt fått positivt gensvar på de synpunkter vi fört fram och hoppas att dialogen kan fortsätta och resultera i höjd ambitionsnivå för röjning/bete och skyltning av kulturminnen inom reservatet och att det återspeglas i skötselplanen som uppdateras. Föreningar som bevakar natur- & kulturfrågor i området bör få tillfälle att avge remissvar på förslaget till ny skötselplan.

Egon Nilsson, Naturskyddsföreningen Uppsala

Kerstin Forss, Wardsaetra och Gutasunds hembygdförening

Anders Kreuger, Föreningen Norby soldattorp

Fredrik Mattson, Södra Norbys Villaförening

Ingrid Bolin, Kvarnbo Kvarns Vänner"


 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Apalle och vidare ut i världen - Hågas omvärld på bronsåldern

Hågaväldet

Fornborgen vid Predikstolen i Hågadalen